De Niger over

Kankan, Guinee, 14 februari 1997 – 15 februari 1997

De tocht van Kankan, Guinea naar Bamako, Mali gaat over een aantal van de slechtste wegen van West-Afrika. Naar Siguiri gaat nog wel, maar daarna slaat het onheil toe. Van Siguiri naar Kourémalé, achterop in de open laadbak van een Mercedes truck met veel te veel mensen, is het afzien in de juiste betekenis van het woord. Van alle kanten komt het stof en zand. Na een tijdje beginnen de ogen pijn te doen, omdat er geen traanvocht meer is om je ogen schoon te krijgen. Ik lik een vinger schoon en gebruik dan wat spuug om de ergste troep te verwijderen. Nog dagen later wordt het scheerschuim bruin van het stof en zand in de poriën. Aan het eind van de middag komen we aan in Kourémalé. Er is aansluitend vervoer naar Bamako. Een oude Peugeot 404 bachee. Dat is ook een laadbak met wat houten bankjes. Gemiddelde snelheid is minder dan 20 kilometer per uur. De weg bestaat uit alleen maar gaten. Er komt geen einde aan het schudden en stoten. Na middernacht komt het gezelschap in Bamako aan. Maar er is wel een hotel, er is zelfs mineraal water tegen de dorst en koud bier tegen het lijden. Om twee uur eet ik nog ergens op straat. En dat heb ik wel eens anders meegemaakt op dit continent. (Maar alles heeft zijn keerzijde. ‘s Nachts vieren de muggen feest en kan ik niet slapen.)


de Niger over, te droog voor een pont, maar op pirogues kan allesAan de Niger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *