Ethiopië – de markt van Dimeka

De derde dag van onze reis is er eentje die we niet snel zullen vergeten. De reis van Konso naar Turmi is lang en vanaf Key Afar ook nog slecht. Aangezien we niet gereserveerd hebben besluiten we eerst naar het hotel te gaan dat we op het oog hebben. Na de ervaring in Konso nemen we zelf de regie en volgens de boekjes is de Buska Lodge het meest comfortabel.  Een beetje afzien tijdens een Afrika-reis hoort erbij, maar Herman is niet superfit, en na de omelet van Konso zijn we ook wel toe aan lekker diner.

Onze kamer in de Lodge, het was een zelfstandige hut, ziet er prima uit. Twee bedden, muskietennetten en een redelijke douche.

We maken meteen rechtsomkeert, terug naar Dimeka, waar een markt aan de gang is. Weer tientallen kilometers slechte weg. Leuke plaatjes op de markt, maar we moeten nog even wennen aan het plaatselijke gebruik dat je voor foto’s van personen moet afrekenen.

kleurstoffen

Op de markt zijn voornamelijk mensen van het Hamer volk te zien. De vrouwen met hun typische rode haar. Typische producten op de markt zijn kalebassen, kleurstoffen (rood), granen en allerlei potten.

potten

We kunnen slechts een kort bezoek brengen aan de markt omdat we nog dezelfde middag naar een bull-jumping ceremonie zullen gaan. En die is aan de andere kant van Turmi. Dat betekent weer snel in de auto en rijden, dezelfde slechte weg.

bos hout

Nadat we Turmi gepasseerd zijn, moeten we een drooggevallen rivierbedding oversteken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Door een stuurfoutje staan we plots tot aan de velgen in de blubber geparkeerd. En zoals dat dan gaat in Afrika, het dorpshoofd van het nabije dorpje heeft er zijn handel van gemaakt om auto’s er weer uit te krijgen, tegen een passende vergoeding natuurlijk. Gelukkig is onze autohuur alles inclusief, de chauffeur betaalt het uit het potje onvoorzien.

vast

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>