USA 1987 deel 6 – Seattle – Government Camp

In Seattle leuke mensen ontmoet tijdens een stap-avondje op het Pioneer plein. Jammer genoeg geen goed motel. De stad was leuk. Pike Place Market. Spacetower. Boeing Aviation Museum. Daarna door naar de eilanden.


31 mei 1987. Seattle – Coupeville


1 juni 1987. Coupeville – Ocean Shores

Met de pont door naar het Olympic Nationale Park. Een regenwoud (Hoh) in een gematigd klimaat. Geweldig.


Hoh Regenwoud


3 juni 1987. Ocean Shores – Government Camp
In het noordwesten van de Verenigde Staten zijn een paar grote vulkanen. Mt. Rainier, Mt. Saint Helens, Mt. Adams, Mt. Hood. En die zijn niet helemaal rustig. Mt. Saint Helens ontplofte in 1980 en was daarna geen 2950 meter meer hoog maar nog maar net 2500 meter. Een knal van 5.1 op de schaal van Richter, 150 maal Hiroshima. Zeven jaar later was dat allemaal nog goed te zien. Honderden vierkante kilometers met platgeblazen bomen. Een auto die kilometers verderop gevonden werd. Nog een wonder dat er slechts 57 doden te betreuren waren.

Mt. Rainier


luciferhoutjes

Op Mt.Hood is zomerski mogelijk. Ook het uitzicht was geweldig.


op de vulkaan

uitzicht

USA 1987 deel 5 – Monument Valley – Seattle

Na twee dagen Monument Valley verder gereden naar Colorado, het Mesa Verde Nationale Park.


19 mei 1987. Monument Valley – Mesa Verde N.P.

De dag erna met het stoomtreintje van Durango naar Silverton.


De bergen in


In Silverton

Het hoogtepunt in het Mesa Verde nationale park is een oud pre-historisch indianenplaatsje. Nu niet boven op een berg, maar diep verstopt in een kloof. Ook hier moest je goed kunnen klimmen om erbij te kunnen. De indianen die hier woonden zijn plotseling vertrokken met onbekende bestemming, nog voordat de blanken het continent binnenvielen (“ontdekten”). Het is een van de grote mysteries van het precolumbiaanse Amerika.


verstopt


22 mei 1987. Mesa Verde N.P. – Santa Fe


24 mei 1987. Santa Fe – Aspen


Wolf Creek Pass

Onderweg naar Yellowstone bleef het slecht weer. Veel regen en het was koud in de bergen. Volgens de kranten bleef het in de Rockies nog minstens een week koud en nat. Wat doe je dan. Dan ga je terug naar de kust. Wel een eind.
Tijdens het rijden luisterde ik naar de Amerikaanse radio. In die tijd waren er niet alleen rabiaat rechtse stations, maar ook stations met veel interessante praatprogramma’s. Mijn favoriet was een programma over het hebben van een bedrijf. De ene na de andere mislukte ondernemer kwam langs. Een presentator becommentarieerde het, en legde met veel humor de vinger op de zere plek. Het kwam er elke keer weer op neer dat je als ondernemer iets moest doen waar je verstand van had, iets leuk vinden alleen is niet genoeg. Een van de lijntjes van mijn post-marxisme naar mijn pre-sociaal-liberalisme (als je me nog volgen kunt).


25 mei 1987. Aspen – Lander


26 mei 1987. Lander – Grand Teton


28 mei 1987. Grand Teton – Glenn’s Ferry


29 mei 1987. Glenn’s Ferry – Meacham


30 mei 1987. Meacham – Seattle


Seattle van boven

USA 1987 deel 4 – Grand Canyon – Monument Valley

Het hoogtepunt van deze dag was een bezoek aan het Hopi Reservaat op First Mesa. Dit reservaat ligt middenin het Navajo reservaat en alhoewel het om twee Indianenvolken gaat zijn het niet de beste vrienden. Integendeel. De Hopi wonen bovenop de tafelbergen, daarheen gevlucht voor de strijdlustige Navajo. Net als veel andere Indianenvolken zijn de Hopi op zoek naar een identiteit in een Angelsaksische wereld.
Tijdens de rit naar het Hopi-stadje Walpi werd ik opgepikt door twee oude Hopi die mij gebruikten om de mesa op te rijden.

Na het bezoek aan de Hopi reed ik door naar het Zion nationale park. Dat betekende een paar dagen kamperen in de mooiste natuur en met prachtige wandelingen, onder andere naar Angels Landing.


13 mei 1987. Grand Canyon N.P. – Zion N.P.


Zion Canyon

Na een paar dagen Zion reed ik verder. Bryce Canyon is het volgende doel, maar het weer viel al een hele tijd tegen. In Bryce Canyon regende het. Geen weer om te kamperen. Via Capitol Reef (camping vol) door naar Hanksville. Ook daar regende het dus werd het een motel. Amerikaanse televisie kijken.


16 mei 1987. Zion N.P. – Hanksville


Bryce Canyon

En weer verder. Naar Monument Valley, het icoon uit de western films. Ondertussen wel een bezoek gebracht aan Arches National Park.


17 mei 1987. Hanksville


Arches: Balanced Rock


Arches: Double Arch


Monument Valley


Voor de tent

USA 1987 deel 3 – Yosemite – Grand Canyon

Na drie dag Yosemite is het weer tijd om verder te gaan. Over de Tioga pas naar Lee Vining en vervolgens door de Owens Valley naar Death Valley.
Even Las Vegas bekeken maar ik had gok-Amerika al voldoende leren kennen in South Lake Tahoe. Ergens bij Lake Mead in de auto geslapen.


8 mei 1987. Yosemite – Lake Mead


Death Valley

Weer een dag in de auto. Montezuma’s Castle was prachtig. Een plek waar in de prehistorie (en dat is in Noord-Amerika niet zo lang geleden) Indianen woonden.


9 mei 1987. Lake Mead – Grand Canyon Desert View

Mijn eerste blik op de Grand Canyon zal me bijblijven. Eerst zie je niks. Wel een bord dat zegt dat de canyon dichtbij is, maar je ziet niks. Zelfs op de parkeerplaats (Mather Point) zie je nog niks, een vlakke horizon, wat bomen. Totdat je uit de auto stapt en de aarde zich opent.


Grand Canyon


Naar beneden

Op 11 mei ben ik via de South Kaibab Trail de canyon afgedaald tot aan de Colorado rivier. 1500 meter dalen. Vervolgens via de Bright Angels Trail weer naar boven gelopen.


Uitzicht vanaf het pad


haarspeldbochten


Colorado River


vergezicht

USA 1987 deel 2 – San Francisco – Yosemite N.P.

Ik had het niet echt naar mijn zin in de YMCA. Wat nu? Eerst ontbijten natuurlijk, bij M&M’s, Mission and Freemont. Ik moest nog wat campingspullen aanschaffen, dat deed ik bij G&M Sales, Market Street. Larry verkocht me een goede slaapzak, een enorme koelbox, een brander en een paar goede wandelschoenen.

Vervolgens over de Golden Gate Bridge naar Muir Woods. Sequoia’s bekijken.


Naar Muir Woods

Na wat boodschappen in mijn eerste Amerikaanse supermarkt werd het tijd om echt te gaan rijden. Via Oakland, Sacramento over de interstate naar Highway 49. Uiteindelijk belande ik, in het donker, op de Moonshine Campground.


2 mei 1987. San Francisco – Moonshine Campground Comptonville


kamperen in de heuvels van de Gold Country
Op deze rustige camping was het erg gezellig. Hamburgers en bier rond een kampvuur.

Na een dag rust verder naar South Lake Tahoe. Gokstad. Oude vrouwtjes aan de slot-machines.

4 mei 1987. Comptonville – South Lake Tahoe

uitzicht op Lake Tahoe
Een hotel in een gokstad is niet iets om lang vol te houden. Na het ontbijt verder. Naar Yosemite National Park.


5 mei 1987. South Lake Tahoe – Yosemite


over een pas

Yosemite is een van de bekendste en mooiste Nationale Parken. Ik bleef er een paar dagen. Wandelen en een beetje klimmen. Sequoia’s bekijken. Er zijn twee types sequoia. Langs de kust zijn ze lang en dun en heten ze Coastal Redwoods, in de bergen zijn ze lang en dik met de naam Giant Sequoia.


Half Dome


Waterval

Yosemite Valley

Giant Sequoia

USA 1987 deel 1 – naar San Francisco

De basis voor mijn reislustigheid werd gelegd tijdens mijn jeugd, tijdens de vakanties met mijn ouders. Natuurlijk moet het ook diep in mijn genen zitten.
Toch is er een periode geweest in mijn volwassen leven dat ik niet gereisd heb. Van mijn 18e tot mijn 33e. Vijftien jaar droog. Vijftien jaar afgeleid.

Mijn reis maar de Verenigde Staten maakte daar met een klap een einde aan en veranderde mijn leven. In deze blog over mijn reizen mag die eerste grote reis niet ontbreken.

De reis begon op 30 april 1987. De avond ervoor was ik nog naar de voetbalwedstrijd Nederland- Hongarije geweest. Via Londen en Houston vloog ik naar San Francisco. (Voor de kenners: met een 737-200 naar Londen, met een DC-10 naar Houston en een 727 naar San Francisco).

De kaartjes zijn van nu, maar de wegen die ik gereden heb zijn niets veranderd, lijkt het. (Zou het toch zo zijn dat de Verenigde Staten een kwart eeuw niets aan zijn wegen gedaan heeft?)


30 april 1987 – Van het vliegveld naar de stad
Ik had een kamer voor twee nachten geboekt in het YMCA aan de Embarcadero.


trammetje


stad


Golden Gate