Schudden…

“Het waait wel erg hard,” dacht ik. Ik hoorde het dak rammelen. Maar nadat ik de gordijnen open deed was er niks van te zien. Overgewaaid dus. Niks aan de hand.

Auwranje in Australië

In Melbourne speelt Oranje op een godsonmogelijke tijd. Het spel is er ook naar.

Ook hier is er een Holland House, in het James Squire Brewhouse – Portland Hotel. Ze hebben daar hun eigen gebrouwen bier op tap, erg lekker. Maar dat heb ik alleen de eerste keer gedronken, in het weekend. De tweede wedstrijd, door de week, bleef het bij cola.


Holland House, Melbourne

Morgenvroeg sta ik weer om 4 uur op, om met de taxi net op tijd te arriveren. Pas als Nederland wint pak ik een bier, als het met twee doelpunten verschil is komt er nog eentje bij, en als Oohoohoohooranje zich plaatst is het hek van de dam. Dan ga ik down under.

Down Under

Koken is in Melbourne heel makkelijk, gewoon de pan erboven houden.


Koken

Men vraagt wel eens, is dat nou wennen daar. Nee, dat valt reuze mee, je hersens zijn heel flexibel. Je ziet het eigenlijk alleen goed op een foto.

Iets anders. Hopen dat Oranje morgenvroeg de onderliggende partij is!

 

Melbourne

Melbourne, 3 juni 2012.

Vanavond heerlijk gegeten in Squires Loft, op Toorak Street. Zondagavond steak avond, in ieder geval voor mij. De porterhouse werd begeleid door frieten en een salade. Twee heerlijke glazen Barrosso Valley Shiraz rode wijn (waarvan er maar een op de rekening verscheen, waarvoor dank).
Na de maaltijd liep ik naar huis. Het regende een beetje, maar dit is South Yarra, dus ik kon bijna het hele blok, meer dan een kilometer, afleggen onder luifels en overkappingen. South Yarra en met name Chapel Street heeft een hoog De Pijp gehalte: kroegen, restaurants, winkeltjes. Natuurlijk ziet het er heel anders uit, maar de sfeer is vergelijkbaar.

Het is winter in Melbourne, maar het was overdag wel warmer dan de Nederlandse zomer van vandaag. Zestien graden. Best wel aangenaam overdag, maar deze avond is het wat minder. Onder de luifels staan overal tafeltjes, tegen de wind en regen beschermd door plastic en verwarmd door terrasverwarmers.

Ik ben in Melbourne voor mijn werk, maar na zessen is het vakantie. Het eerste weekend ben ik naar het centrum gelopen, grote parken en daarna smalle straatjes.


Melbourne, centrum

Het tweede weekend ging de wandeltocht naar St. Kilda, de wijk die aan zee ligt, aan de Port Philip baai. Lekker ontbeten aan het strand.


St. Kilda, ontbijtplek aan het water

Door de week werk ik bij Coles, een supermarktketen. Een van de twee grote ketens in Australië. BI consultancy zoals ik dat inmiddels bij veel bedrijven wereldwijd heb gedaan. Coles is een heel plezierig en relaxed bedrijf, wel zakelijk waar het moet. Collega’s komen van over de hele wereld: Spanje, Polen, India en er zit zelfs een Australiër bij. Maar het meest verbazingwekkend is het wel dat je 16.000 kilometer kan reizen en dan merkt dat een bedrijf in Australië er niet veel anders uitziet dan één in Boston, Madrid, Helsinki of Amsterdam.

Een klus van vier weken is precies goed, je kan wat betekenen maar het einde is altijd in zicht. De vlucht terug van 24 uur is een martelgang, maar dat ben je ook zo weer vergeten. Dat is het mooie van dit werk: weggaan is leuk, er zijn nog leuker en thuiskomen het leukst.