Swaziland is 100

Afgelopen weekend maakte ik een tochtje vanuit Johannesburg naar Swaziland. Mijn honderdste land volgende de regels van de Century Club.
Swaziland is in het oosten heuvelachtig en loopt naar het westen toe af. In het westen was het wildpark waar ik naartoe ben gegaan. Hlane. Beduidend primitiever dan het Krugerpark. In het hoofdkamp, waar ik verbleef, is geen elektriciteit, als je de paar zonnepanelen niet meerekent. In het restaurant eet je bij het licht van olielampen en ook de hutten hebben alleen olielampen (en gas voor de warme douche). Al met al dus wel comfortabel. Ook het bier was koud, volgens de jonge vrouw bij de slagboom de eerste vraag die mannen stellen.
In het park heb je verschillende, door hoge hekken afgesloten gedeeltes. Voornamelijk leeuwen en neushoorns.
De leeuw op de foto liep langs het hek, hij heeft bloed aan een van zijn achterpoten. Volgens de gids heeft hij die nacht gevochten met een andere mannetjes-leeuw. Het is niet van de jacht, mannetjes jagen over het algemeen niet, ze pikken het eten van de wijfjes, die wel jagen. Een eindje verderop laat deze leeuw nog even een spoor na.
Prima bestaan dus, zo’n leeuw. Beetje stoeien met de boys, op tijd eten, en plassen tegen een boom.