Madagaskar

Eén van mijn mooiste reizen ooit (dat is wel bijna iedere reis, maar dat terzijde) was in 2001 naar Madagaskar.
Op 21 juni vond daar een volledige zonsverduistering plaats.
De beste plek op het eiland was bij het plaatsje Morombe, aan de kust.
Om daar te komen was nog een heel avontuur. Bij Morombe is wel een vliegveld, maar alle vluchten zaten vol, of dat wilde men ons laten geloven.
In Toliari hebben we dus maar een terreinauto met chauffeur ingehuurd. We moesten die zonsverduistering zien!
Er loopt een onverharde weg van Toliari naar Morombe. Ergens halverwege kwamen we door een stadje met een bijzondere kwaliteit: er was elektriciteit. En elektriciteit levert een van de mooiste ervaringen voor een reiziger in de tropen op: koud bier.
De chauffeur dacht vervolgens dat we gekke henkies waren (correct) en dat we dus niet konden tellen (incorrect). Hij wilde veel en vaak tanken, tegen idiote jungleprijzen natuurlijk. De auto zou bijna 1 op 1 moeten lopen om zoveel benzine te verbruiken. De gekke henkies werden boze henkies en zo liep dit verhaal toch nog goed af.
In Morombe was de hele stad in gereedheid gebracht voor de eclips. Er waren heel veel brilletjes (door de overheid verstrekt) en genoeg bier voor wel 10 verduisteringen (iedereen wilde geld verdienen). Herman en ik hebben met een koude fles witte wijn de verduistering gevierd.