(w)Etenschap

Het is

Niet de hamburger met kaas

Niet het biertje van de tap

Niet het schaaltje chips

Maar een deeltje genaamd Higgs

Dat voor mijn massa zorgt

 

Van dat deeltje

Eet ik voortaan niks

Bliksem boven Afrika

Het ISS is het internationale ruimtestation, waar onze landgenoot Kuipers zich een tijdje bevindt. Maar wat zie je nou vanuit zo’n ruimtestation?

Dit is wel een heel mooie video. Het ruimtestation vliegt over Afrika, waar het flink onweert, en tegelijkertijd komt de melkweg op boven de horizon.

Geniet.

Astronomie

Als kind wilde ik de ruimte in. Op de middelbare school hield ik urenlange spreekbeurten over de ruimtevaart. Een van de grotere stommiteiten uit mijn leven is dan ook dat ik na de HBS niet sterrenkunde ben gaan studeren. Dat ga ik in oktober corrigeren. Ter ere daarvan deze foto.

De klimaatauto

Gisteren vergeleek een wetenschapper op een klimaatconferentie in Nederland de theorie over het broeikaseffect met een auto. “Er zitten wat krasjes op de lak,” zei hij hoopvol. Ik denk niet dat iedereen het met hem eens is. Een lekke band is het minste. Ik denk dat de klimaatauto aan hetzelfde lijdt als de nieuwe Toyota […]

1998, een uitzonderlijk warm jaar?

Nog steeds is 1998 het warmste jaar, op wereldschaal, sinds het begin van de temperatuurmetingen. Hoe kan het zijn dat de aarde opwarmt, als er al tien jaar geen nieuw record wordt gevestigd, zeggen de klimaatsceptici.

Om deze stilstand te begrijpen moeten we beseffen dat er twee zaken een directe invloed hebben op de gemiddelde […]