Botsende systemen (1)

De twintigste eeuw werd gekenmerkt door de confrontatie tussen verschillende politiek-economisch-militaire systemen.
In de jaren dertig kwam het fascistische kapitalisme op, met name in Duitsland. Het was een zeer dynamische, hoog-industriële samenleving. Totalitair en racistisch. Zowel economisch en wetenschappelijk zeer geavanceerd en ook militair zeer hoog ontwikkeld. Het fascisme zocht direct de confrontatie met het al aanwezige vrije kapitalisme en het communisme. Het duizendjarige rijk was in 12 jaar voorbij.
Eerder was een post-kapitalistische maatschappij ontstaan in Oost-Europa en vervolgens ook in Azië en op Cuba. Ook deze communistische systemen waren totalitair, en ook militair, economisch en wetenschappelijk hoog ontwikkeld.
De Sovjet-Unie wist de oorlog met het fascisme goed te doorstaan, kwam er zelfs sterker uit, maar de confrontatie met het vrije kapitalisme werd niet overleefd. China koos vervolgens eieren voor haar geld en vormde haar economie om tot een agressief kapitalistische.
Waarom verloren deze systemen de slag met het vrije kapitalisme? Toeval? Ik denk het niet. Het vrije kapitalisme is ook agressief, en weet bovendien veel beter de aanwezige menselijke kwaliteiten te mobiliseren en organiseren.
Er zijn mensen die zeggen dat we op dit moment eenzelfde confrontatie meemaken, die met de (Arabische) islam. Echter, geen enkel moslimland is economisch hoogontwikkeld, militair stellen ze niks voor, wetenschap en cultuur is er matig tot in het geheel niet ontwikkeld. De kernlanden van de islam (de Arabische landen, van Marokko to Irak) zijn statisch en in zichzelf gekeerd. In sommige van die landen wordt de toestand alleen nog maar verergert door de aanwezigheid van olie, die er voor zorgt dat kleptomane regiems aan de macht blijven. In sommige niet-Arabische moslimlanden, met name Turkije en Maleisië, is nog wel een zekere economische en culturele ontwikkeling te zien, maar om te zeggen dat juist die landen het meest op het fascistische Duitsland of op de Sovjet-Unie lijken…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>