Speculeuro

De rente op sommige kortlopende staatsleningen is nu negatief. Met andere woorden, beleggers moeten betalen als ze hun geld in bepaalde landen willen beleggen. Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland profiteerden er al van. Ook Frankrijk mag zich rijk rekenen.

En dat terwijl de rentes op de leningen van Spanje en Italië nog steeds zeer hoog zijn.

De meeste commentatoren verklaren dit door te zeggen dat deze beleggers heel voorzichtig zijn en op zoek zijn naar een veilige plek om hun geld te stallen. Is dat wel zo?
Speculeren deze beleggers niet gewoon op een breuk in de euro door niet te beleggen in zuid en heel goedkoop te beleggen in noord? Amerikaanse economen en ook het Britse tijdschrift The Economist hebben het al maanden over een neuro of een euro zonder Griekenland, Italië en Spanje. Als zo’n neuro er komt, stijgt deze meteen flink in waarde. Kassa voor deze beleggers (speculanten) in staatsleningen. Volgens mij riekt het ook behoorlijk naar een self-fulfilling prophecy.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>