De schizofrenie van St. Louis

St. Louis, 14 – 16 januari 1996.

St. Louis is de oudste Franse stad in Senegal. Opgericht in 1659. De stad ligt in het noorden op een eilandje midden in de rivier de Senegal, die daar zo’n 800 meter breed is. Over de rivier is het zo’n veertig kilometer naar zee.


St. Louis, met de brug over de Senegal

Het rare is dat St. Louis niet alleen veertig kilometer van zee, maar ook aan zee ligt. Als je op het eiland de andere brug neemt, kom je op een schiereiland terecht. Dit schiereiland, een duinenrij, is zo’n veertig kilometer lang en bij St. Louis zo’n 150 meter breed. Aan de ene kant van die duinenrij de rivier en aan de andere kant de Atlantische Oceaan.
Ik heb er naar zitten kijken en vraag me af welk natuurverschijnsel er de oorzaak van is dat die rivier niet meteen in zee stroomt, maar daar veertig kilometer over wilt nadenken.
Die brug, dat is ook iets aparts. Die zou in de vorige eeuw eerst over de Donau komen te liggen. Dat is toch ongeveer het hoogste wat je als brug kan bereiken. Maar deze brug had pech en werd op het laatste moment naar Afrika gedeporteerd. In Europa had hij natuurlijk al lang het loodje (oud ijzer?) gelegd, maar hier zal hij nog tijden voort moeten.
Omdat St. Louis een oude koloniale hoofdstad is heb je er de prachtigste gebouwen en belangrijker nog: goedkope en heel goede Franse restaurants.
Op de punt van het schiereiland heb je een Nationaal Park, omdat dit een van de belangrijkste vogelgebieden van West-Afrika is.

vogels

1 comment to De schizofrenie van St. Louis

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>