Frankrijk 2

Dag 16 – 20  Quinéville – Honfleur

Quinéville – Grandcamp Maisy, 16 juni

Van een kasteeltje naar een vakantiepark. Voor de rest gebeurt er niet zo veel vandaag. Ik heb me er al bij neergelegd dat het avondeten niet zo best zal zijn, maar de plek waar ik dat wil doen is dicht. Het restaurant ernaast is vol. Gelukkig heb ik de boel verkend en ik weet dat een stuk verder, langs de kust, nog twee restaurants zijn. Bij eentje is er een mooie hoge tafel langs de weg, met uitzicht over het strand. Op de kaart zie ik iets van porc. Dat heb ik deze reis nog niet gehad. Ik bestel het en ik krijg spareribs. Heel erg lekkere franse spareribs. Wijntje erbij. Adrie blij.

Grandcamp Maisy – Saint-Aubin-sur-Mer, 17 juni

Het wordt heet vandaag. Minstens 35 graden. Ik besluit om vroeg te vertrekken en zet de wekker op zes uur. Mijn ontbijt heb ik gisteren gekocht bij een locale grote supermarkt. Daarbij wat melk (tijdje niet gehad) en voor onderweg wat repen. 
Tijdens het fietsen voel ik de temperatuur stijgen. De tocht tot nu toe was soms koud en soms lekker (laag in de twintig). Maar heet heb ik het nog niet gehad. Vandaag dus wel. 

Onderweg kom ik weer langs verschillende beroemde WOII stranden. Omaha Beach waar Amerikaanse troepen landden, Gold en Juno voor respectievelijk Britse en Canadese troepen. Arromanches ligt bij Gold Beach en hier werd een kustmatige haven gebouwd met caissons. En die liggen er nog gedeeltelijk.

Ik kom mooi op tijd aan in Saint-Aubin. Mijn fiets kan op een binnenplaats gestald worden maar de kamer is nog niet klaar. Eerst maar lunchen en een verdiend biertje.


Een WOII caisson aangespoeld op het strand van Arromanches, op de achtergrond liggen er nog een paar op hun plek

Saint-Aubin-sur-Mer, 18 juni

De voorspelde hitte van de dag blijft uit. Wel gaat het steeds harder waaien. Ik doe vandaag onderhoudswerkzaamheden. Ik was nog een paar overhemden, naast de fietsbroeken en sokken van gister. Ik schroef mijn achterbagagedrager vast. De fietsenmaker uit de buurt in Amsterdam had me een zakje schroefjes meegegeven die nu goed te pas kwamen. Waarvoor dank.
Ook werk ik mijn blog bij.
Voor het avondeten heb ik om 8 uur ‘s avonds een tafeltje gereserveerd op de boulevard langs het strand. Boulevard is een groot woord voor het drie meter brede wandel- en fietspad, maar hoe noem je zoiets anders? Het is trouwens ook een soort kade. Bij vloed klotst de zee er vlak tegenaan, bij eb is het water een halve kilometer weg. 
Terwijl ik aan mijn tafel zit, in het zonnetje te genieten, zie ik aan de westelijke horizon een slanke wolk, maar wel van helemaal links, boven land, als helemaal rechts tot ver boven zee. Dat duurt wel even dacht ik. 
Een paar minuten later is de wolk al veel dichterbij. Het begint ook heel erg hard te waaien, zand van het strand vliegt rond. Ik pak mijn biertje en ga beschut staan. Toch word er nog steeds eten op het terras langs de kade geserveerd. 
De wolk verduistert de zon en nu heeft iedereen door dat we met iets aparts te maken hebben en men vlucht het restaurant in, soms met de pannen met mosselen of soms met de fles wijn, wat op dat moment het belangrijkst is.
Stoelen en parasols waaien om. Even heel erg noodweer. Een paar minuten later schijnt de zon weer, maar het blijft flink waaien. Een nieuwe brede wolkenpartij komt eraan. Het hele terras eet binnen. 
De volgende dag lees ik dat een paar kilometer verder langs de kust een dode en een gewonde zijn gevallen door dit fenomeen.


Wolk aan de horizon


Wolk komt razendsnel dichterbij

Saint-Aubin-sur-Mer – Deauville, 19 juni

‘Deux minutes’, zegt de man van het hotel. We kennen het begrip ‘de franse slag’. Nou, heel veel Fransen niet.
Lunchen is van 12 – 2 uur. Kom je een minuut te laat dan is de keuken dicht. Om je heen worden de mensen die op tijd besteld hebben nog geserveerd, maar jij niet meer. Te laat.
Inchecken is vanaf 3 uur. Kom je eerder. Sorry. Kom om 3 uur maar terug. 
Vandaag is het ontbijt om 8 uur. Het waait nog heel erg stevig en uit de verkeerde richting, tegen, dus ik wil op tijd weg. Ik sta om twee minuten voor acht bij de ontbijtzaal, maar de man van het hotel is resoluut. “Deux minutes’.

Ik fiets langs de zee, dat doe ik het liefst, maar de wind is onaangenaam hard. Even landinwaarts, zelfs maar een paar straten, valt het mee. In eerste instantie blijft de voorspelde regen uit. Wel heb ik me er op voorbereid. Regenpak aan bijvoorbeeld.
Bovenop de heuvel na Dives-sur-Mer begint het te plensen, niet een beetje, maar veel. Een uur lang krijg ik de volle laag. Als ik Deauville binnenrijd houdt het op en breekt de zon door.

Deauville is wel een leuk plaatsje, zeker nu de zon schijnt. 

Deauville – Honfleur, 20 juni

Vandaag ga ik het over mijn droom van vannacht hebben.

Ik zit in de tram in de Kalverstraat. Niet onze Kalverstraat, meer een disneyland Kalverstraat, heel vrolijk. Ik ben onderweg naar het station om over te stappen op de tram naar huis. 
Een moment later ben ik uitgestapt, ik snap het niet, want ik moet toch echt naar het station. Ik loop dus verder.
De straat verandert in een donkere grot, met water op de bodem. Daar leeft van alles in. Ik loop door want ik moet naar het station om op de tram naar huis te stappen.
Er beweegt iets in het water, iets groots, iets katachtig. Het is zwart. Ik heb een lange bamboestok in mijn hand en probeer het beest weg te duwen, maar ik duw er dwars doorheen. De kat is vloeibaar en vindt mijn activiteiten heel plezierig. Spinnend draait het beest zich rond mijn stok.
Er komt een veel grotere kat aan….

Toen werd het tijd om wakker te worden. 

De rit naar Honfleur gaat flink op en af. Maar het is een kort stukje en goed te doen. Honfleur zelf heeft een prachtige oude haven. Het is wel heel toeristisch.


De haven van Honfleur

Kilometers

DagRoutekm'stotaalpendix
1Amsterdam - Scheveningen66,6066,6040
2Scheveningen - Harwich33,0099,600
3Harwich - Maldon73,56173,4615
4Maldon - Gravesend68,20241,6615
5Gravesend - Buxted80,56322,2240
6Buxted - Lancing53,37375,5910
7Lancing - Portsmouth76,07451,6620
8Portsmouth - Jersey10461,665
10Jersey (rondje)50,44512,1040
11Jersey - Saint-Malo10522,105
12Saint-Malo - Mont St Michel79,69601,790
13Mont St Michel - Granville63,15664,945
14Granville - Portbail87,24752,1820
15Portbail - Quinéville44,89797,070
16Quinéville - Grandcamp Maisy68,02865,0915
17Grandcamp Maisy - Saint Aubin sur Mer68,98934,0730
19Saint Aubin sur Mer - Deauville51,90985,9725
20Deauville - Honfleur18,591004,5610
21Honfleur - Etretat68,011072,5715

Route

Quinéville – Grandcamp Maisy:

Grandcamp Maisy – Saint-Aubin-sur-Mer:

Saint-Aubin-sur-Mer – Deauville:

Deauville – Honfleur:

Je kan me volgen op de dagen dat ik fiets.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.