Frankrijk 1

Dag 12 – 15 Saint-Malo – Quinéville

Saint-Malo – Mont St. Michel, 12 juni

Na het ontbijt vertrek ik uit het prachtige Saint-Malo. De zon staat in het Noordwesten, lastig bij het fotograferen van de stadsmuur waarover ik rijd, maar we laten ons niet tegenhouden.
De rit is niet erg spannend. Aan het eind verschijnt Mont St Michel. Dat blijft een prachtig fenomeen. Heel vroeger ben ik er op geweest, maar vandaag rijd ik er alleen langs.
Vlak na de berg ben ik al bij het hotelletje. Het is een toeristisch restaurantje met wat kamers. De wifi werkt niet, maar het bier is koud. 


St. Malo vertrek vroeg in de morgen


Mont St Michel

Mont St. Michel – Granville, 13 juni

Het kok van het hotelletje heeft een baaldag. Geen ontbijt. Maar anderhalve kilometer terug is een camping met een restaurant. Le marquis (zo heet het tentje) heeft wel een ontbijt voor me. Stokbrood met jam, een croissant en koffie. Frans. Ik zal het vast nog vaker krijgen. Het vult de maag en ik kan er goed op fietsen.
Op de horizon blijft de berg zichtbaar. 
In Granville zit ik een hotelletje van een dametje. Beter kan ik het niet zeggen. Prima op zichzelf, maar ik heb altijd wat moeite hoe met dametjes om te gaan. Bij aankomst is er gelukkig wel een biertje.
Vlak ernaast is een Brasserie  waar ik mijn lunch kan nuttigen, een Croque Monsieur. Wij zeggen dan tosti. 

Het is maandagavond en dat betekent dat veel restaurants dicht zijn. Volgens de tripadvisor app moet er nog wel een steak-restaurant open zijn. Ja, open en druk. Er is alleen plaats aan de bar. Prima, is toch mijn favoriete plek. De kok bakt zijn vlees op een houtvuur, met een schuin rooster. Zoals ze het in Argentinië en Uruguay doen. Die kwaliteit haalt het niet, maar met een goed glas wijn is het toch heel aangenaam.


Mont St Michel vanaf de andere kant van de baai

Granville – Portbail 14 juni

Het is moeilijk slaapplekken te vinden op korte termijn in het noorden van Normandië. Ik vind een plek in Portbail. Eigenlijk te ver voor mij om te fietsen op een dag. Door hier en daar wat af te snijden lukt het toch. Portbail blijkt heel anders dan verwacht. Het dacht in een dood vakantieplaatsje terecht te komen en het was meer een traditioneel kustplaatsje. Ik slaap boven een kroeg annex restaurant (dat is niet de eerste keer). In Engeland zouden ze zoiets een pub noemen. 
Ik lunch er en heb er mijn avondmaaltijd. 

Portbail – Quinéville 15 juni

Ik heb een slaapplek gevonden aan de andere kant van het schiereiland Normandië. De oversteek is zo’n 45 kilometer en met behulp van weer een andere app (Komoot) heb ik een route gevonden. Het eerste deel is over een oude spoorlijn. Het lijkt alsof je door een bos rijdt, maar aan beide kanten zijn er na zo’n twintig meter alweer akkervelden. Best wel raar, je fietst, hoort de vogels fluiten in de bomen, je lijkt overal ver vandaag en dan hoor je plots een tractor.
In Quinéville blijkt mijn hotel een echt oud kasteeltje te wezen. Ergens uit het begin van de 18e eeuw. De toenmalige bewoners waren al eeuwen de baas in de regio. 
Nu is het een hotel. Sjiek. Maar toch niet zo duur.
Eten doe je in het stadje bij hotel de la Plage, die niet aan het strand zit. Verder niks bijzonders.


Mijn kamer in Chateau de Quinéville

Kilometers

DagRoutekm'stotaalpendix
1Amsterdam - Scheveningen66,6066,6040
2Scheveningen - Harwich33,0099,600
3Harwich - Maldon73,56173,4615
4Maldon - Gravesend68,20241,6615
5Gravesend - Buxted80,56322,2240
6Buxted - Lancing53,37375,5910
7Lancing - Portsmouth76,07451,6620
8Portsmouth - Jersey10461,665
10Jersey (rondje)50,44512,1040
11Jersey - Saint-Malo10522,105
12Saint-Malo - Mont St Michel79,69601,790
13Mont St Michel - Granville63,15664,945
14Granville - Portbail87,24752,1820
15Portbail - Quinéville44,89797,070

Route

Je kan me volgen op de dagen dat ik fiets.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.