Bonjour, maar niet altijd

Dag 9 – Givet – Charleville-Mézières

Activity: Cycle
Started: 11 Jun 2021 at 08:55:38
Ride Time: 5:29:30
Stopped Time: 0:00
Distance: 83,78 km
Average Speed: 15,26 km/h
Fastest Speed: 41,02 km/h
Ascent: 82 metres
Descent: 33 metres


Place Ducale

Bijna de hele rit bestond uit een goed fietspad langs de Maas. Zo nu en dan aan de rechterzijde en dan weer links. Bruggen over. Op het hoogteplaatje hierboven kan je zien dat de Maas zo’n 40 meter is gestegen tussen Givet en Charleville-M. Ze is nog wel bevaarbaar voor kleine schepen, de sluizen zijn niet groot. De vooruitgang heeft het scheepvaartverkeer ingehaald, ik zag geen vrachtschepen meer, met deze grootte kunnen ze niet concurreren met de vrachtauto.

Wel flink wat fietsers op het fietspad. De meesten voor een kort stukkie om, denk ik. Er wordt lustig op los gegroet: “Bonjour”. Daar doen we net zo lustig aan mee. De grote uitzondering op deze vriendelijkheid alom was een jonge boer op een reusachtige blauwe trekker, die over het fietspad scheurde. Hij kwam recht op me af. Mijn eerste gedachte was dat hij wel net als andere gemotoriseerde tegenliggers netjes aan de kant zou gaan. Toen hij dat niet deed wilde ik eerst stug doorfietsen. Je bent wel wat gewend in Amsterdam. Maar de knul verminderde amper vaart en die wielen waren enorm. Dus kon ik nog net de berm in, maar hij had toch vaart moeten verminderen. Vanuit zijn cabine keek hij me woest aan en riep wat onverstaanbaar Frans. Ik schudde meewarig mijn hoofd en dat maakte hem nog kwaaier. Ik ben snel doorgefietst en heb regelmatig in mijn spiegeltje gekeken of er niet een blauw gevaarte aankwam.

In Charleville-M. loopt iedereen met een mondkapje. In het departement Ardennes is dat verplicht. Ik ben er inmiddels aan gewend en doe dus nu ook mee. Voor de rest is het hier een vrolijke bedoening.De terrassen zitten vol, soms wel met zijn vijftienen rond een tafel gepropt. Ze hebben duidelijk andere virologen dan in Nederland.

En mijn video-blog:

https://youtu.be/jBupeXwhAxo

Thema’s deze keer: Sluisjes en bruggen

Natuurlijk kan je me live volgen op http://www.locatoweb.com/user/a3washere. Kies gewoon de route van de dag en je ziet waar ik ben.

Kilometers

Van                               Naar.                                 km                      totaal

Amsterdam                 IJsselstein                        68,23                   68,23
IJsselstein                   Drunen                             63,27                  131,50
Drunen                        Eindhoven                        54,55                  186,05
Eindhoven.                  Valkenswaard                  18,18                   204,23
Valkenswaard             Diest                                 67,76                   271,99
Diest                            Namen                              82,41                  354,40
Namen                         Givet                                 54,82.                 409,22
Givet.                           Charleville-M                   83,78                  493,00

Morgen: naar Stenay (72,5 km)

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.