Ethiopië – Bahir Dar en Gonder

Na onze trip door het zuiden van Ethiopië, een trip ver terug in de tijd, vliegen we via Addis Ababa (de 21e eeuw) door naar het noorden. En weer komen we in contact met de geschiedenis.

Bahir Dar is een ontwikkelde stad, voor Afrikaanse begrippen. Moderne hotels en een uitgebreide markt. Bahir Dar ligt aan het Tana Meer en is met name bekend omdat de Blauwe Nijl er ontspringt. Voor ons is Bahir Dar een rustpunt. Wat lezen, wat rondkijken, lekker eten en drinken.

Markt

De beste manier om van Bahir Dar naar Gonder te gaan is per lokaal vervoer. Een busje. Sneller dan de lijnbus. Netto in rij-tijd zal dat zeker zo zijn. Maar ja, eerst moet het busje vol. Daarvoor rijden we drie keer Bahir Dar door, van het busstation naar hotels en weer terug naar het busstation. Als het busje vol is dan is het nog niet vol in Afrika. Er kunnen nog heel veel dozen bij. En dozen zijn er genoeg. Op een gegeven moment kunnen er ook geen dozen meer bij, tot grote woede van mensen langs de kant van de weg die dozen hebben die beslist nog mee moeten. Ze gooien dozen naar binnen. “Zie je wel,” hoor je ze denken, “Er kunnen nog meer dozen bij.” De dozen worden vervolgens weer net zo hard weer buiten de bus gezet terwijl de chauffeur eindelijk met ons op weg gaat. Onderweg zijn er wat dozen-stops, voornamelijk dozen eruit.

Route

Gonder is de oude hoofdstad van Ethiopië van de 17e tot de 19e eeuw. Er is veel te zien. Indrukwekkend is het ommuurde gebied waar ook de koninklijke paleizen uit die tijd zich bevinden.

Kasteel

Voor ons is Gonder ook de uitvalsbasis om een wandeltocht te maken door de Simien Mountains. Alleen het organiseren al vraagt de zekere Afrikaanse souplesse. Uiteindelijk vinden we een man, met rasta haar, die wel vertrouwd overkomt.

Vergezicht

Onze tocht door het gebergte was zeker de moeite waard: prachtige apen, indrukwekkende roofvogels en panoramische vergezichten.

Baas aap

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>