1998, een uitzonderlijk warm jaar?

Nog steeds is 1998 het warmste jaar, op wereldschaal, sinds het begin van de temperatuurmetingen. Hoe kan het zijn dat de aarde opwarmt, als er al tien jaar geen nieuw record wordt gevestigd, zeggen de klimaatsceptici.

Om deze stilstand te begrijpen moeten we beseffen dat er twee zaken een directe invloed hebben op de gemiddelde temperatuur: El Niño en de 11-jarige zonnevlekcyclus. In 1998 werkten ze beide verhogend op de temperatuur en de laatste jaren werkten ze allebei verlagend. Vanaf dit jaar gaan ze weer verhogend werken. 2010 wordt dus een interessant jaar voor al diegenen die geïnteresseerd zijn in het klimaat.

Diep in mijn hart hoop ik dat de klimaatsceptici gelijk hebben en dat 1998 een uitzondering blijft, maar ik ben bang dat we binnenkort weer een nieuw record kunnen bijschrijven.

Adrie, 24 januari 2010

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.