De dorpsgek

De eerste keer dat ik de dorpsgek zag was toen we voor hem en zijn vriendin moesten uitwijken op het fietspad naar Den Helder. Ik wist nog niet dat hij de dorpsgek was, dat kwam pas later.
We waren fietsend onderweg van Amsterdam naar Den Helder op een stralende Hemelvaartsdag met een rugwind van 6 op de schaal van Beaufort. Dat wil wel.
Het was druk. Terwijl we tempo maakten moesten we ook uitkijken voor pubers, die met zijn drieën naast elkaar fietsten, voor kinderwagens, voor onwennige fietsers die plots stopten en vlak voor ons het fietspad blokkeerden.
Op de Hondsbossche Zeewering, aan de kant van de Noordzee, konden alle remmen los. Maar nog lekkerder was het daar om zonder inspanning 30 kilometer per uur te rijden. Racen en rusten tegelijk.
De tweede keer dat ik de dorpsgek zag kwam hij met een verbeten gezicht voorbij. We reden daar in een treintje, Karel voorop, Herman een meter of vijf erachter, en ik weer daarachter.
“Oeps,” dacht ik.
De dorpsgek vloog ook Herman voorbij. Hij riep naar Karel: “Als je ons passeert, moet je daarna wel opschieten.” En of dat niet duidelijk genoeg was gaf hij hem ook nog een flinke zet met zijn onderarm. De crash was spectaculair. Niks doorrollen of doorglijden, in een klap kwam Karel tot stilstand en alles wat eerst boven was was nu onder.
De rest van de middag bestond uit klappen voor de gek, gekerm van Karel, politie en ambulance, ontkenning van de gek, adressen uitwisselen, Karel naar het ziekenhuis, bier op een terrasje wachtend op het busje en met drie fietsen in het busje terug.
Nu negen dagen later komt Karel voor de tweede keer uit het ziekenhuis. Als het goed is knapt hij volledig op, dat moet ook wel want we hebben al de afspraak om toch echt Den Helder te halen.


met Karel, toen hij nog heel was


Hondbossche Zeewering

Started: 9 mei 2013 10:15:22
Ride Time: 4:11:26
Stopped Time: 16:47
Distance: 81,42 km
Average Speed: 19,43 km/h
Fastest Speed: 69,21 km/h
Ascent: 396 metres
Descent: 381 metres

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>